Opozícia sa obáva vyškrtnutia slov otec a matka zo zákonníka

17.01.2013 Celý región

Paríž - Návrh zákona o manželstvách rovnakého pohlavia rozpútala vlnu nesúhlasu vo Francúzsku. Spolu s novým zákonom sa objavili spory a frekvencii a zachovaní slov otec a matka v občianskom zákonníku.
Ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová obvinila opozičnú UMP, že sa celé týždne snaží Francúzov presvedčiť, že vláda sa chystá slová "otec" a "matka" vyškrtnúť z občianskeho zákonníka. Vyhlásila, že v príslušných paragrafoch tieto termíny zostanú, ale podotkla, že by bolo "veľmi poľutovaniahodné z našej strany, keby sme sprístupnili manželstvo (homosexuálom) a nezohľadnili to v občianskom zákonníku". "Nesiahneme na tieto slová, keď to nebude nevyhnutné," ubezpečila.
Spravodajca k návrhu zákona Erwann Binet zo Socialistickej strany napokon ukončil debatu návrhom, aby sa v príslušných paragrafoch zákonníka uvádzalo "rodičia rovnakého pohlavia", namiesto "otec" a "matka".
Po schválení parlamentnou komisiou sa návrhom zákona o manželstvách ľudí rovnakého pohlavia začnú poslanci zaoberať na plenárnej schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.
Návrh zákona vyvolal v nedeľu jeden z najväčších protestov vo Francúzsku za posledné desaťročia, keď sa v Paríži zišlo približne pol milióna ľudí, ktorí požadovali od prezidenta Francoisa Hollanda, aby stiahol návrh reformného zákona a uskutočnil najprv celonárodnú debatu, kým sa zmení definícia manželstva.
 

Vyberte región